Λεκέδες.. πως να τους απομακρύνετε?

Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας βοηθήσει να να διατηρήσετε όλα τα ρούχα που αγαπάτε καθαρά για πολύ καιρό.

                  

Τεστ σταθερότητας

         Δοκιμάστε την σταθερότητα των χρωμάτων. Βρέξτε μια μικρή επιφάνεια και σιδερώστε από πάνω ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Εάν ξεβάψει το ρούχο,τότε δεν περνάει το τεστ σταθερότητας και πρέπει να το πάτε σε κάποιο καθαριστήριο, επίσης φροντίζετε να  το πλένετε χωριστά και να το ξεπλένετε με κρύο νερό.


Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε….

 

  1. Εξακριβώστε τη σύσταση του λεκέ, τη σύνθεση του ρούχου και την ταμπέλα με τις οδηγίες πλυσίματος του.
  2. Οι φρέσκοι λεκέδες φεύγουν ευκολότερα. 
  3. Δοκιμάστε πρώτα την πιο απλή λύση πλυσίματος.
  4. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο τον δύσκολο λεκέ τοπικά πριν το πλύσιμο.
  5. Ανάλογα το λεκέ που θέλετε να αφαιρέσετε, κάντε πρώτα τεστ αντοχής του ρούχου σε ένα σημείο που δεν φαίνεται έτσι ώστε να αποφύγετε την αλλοίωση ή την καταστροφή του.
  6. Δοκιμάστε το τεστ σταθερότητας των χρωμάτων για να δείτε την αντοχή του σαν ύφασμα.
  7. Προσοχή κάποια υφάσματα είναι ευαίσθητα και θα ήταν προτιμότερο να τα αφήσετε σε ειδικούς ή καθαριστήρια.
  8. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν καταστροφή του ρούχου σας, αν δεν είστε σίγουροι για την σταθερότητα και την ευαισθησία του υφάσματος, αφήστε το σε ειδικούς και μην πειραματίζεστε με τους λεκέδες.    

 

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΕΚΕΔΩΝ

 

ΑΙΜΑ

Βαλτέ το ρούχο αμέσως σε κρύο νερό με αλάτι. Αλλάζετε το νερό διαρκώς μέχρι να γίνει διαυγές. Μετά πλύνετε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές είναι παλιός, μουσκέψτε σε κρύο νερό και προσθέστε επάνω  οξυζενέ ή KlinexColor (χρησιμοποιείστε οξυζενέ μόνο αν έχει περάσει το τεστ σταθερότητας των χρωμάτων). Μετά τρίψτε και πλύνετε κανονικά.

 

ΑΥΓΟ

Αφαιρέστε το με σφουγγάρι βουτηγμένο σε κρύο αλατόνερο και ξεπλύνετε με νερό. Για μεγάλους λεκέδες, μουλιάστε σε διάλυμα απορρυπαντικού. Τρίψτε με σφουγγάρι και πλύνετε κανονικά με απορρυπαντικό.

 

ΒΕΡΝΙΚΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ

Πλύνετε στο χέρι με υγρό απορρυπαντικό και μερικές σταγόνες αμμωνίας. Αν ο λεκές είναι έντονος, χρησιμοποιήστε νέφτι. Μετά πλύνετε με απορρυπαντικό.

 

ΙΩΔΙΟ

Μουλιάστε αμέσως σε διάλυμα απορρυπαντικού για πλύσιμο στο χέρι, όπου έχετε προσθέσει και λίγες σταγόνες αμμωνίας. Μετά πλύνετε κανονικά.

 

ΚΑΦΕΣ / ΤΣΑΙ

Πλύνετε αμέσως με το απορρυπαντικό. Αν χρειαστεί, πλύνετε τα λευκά σε διάλυμα χλωρίνης και τα χρωματιστά με KlinexColor.

 

ΚΕΡΙ

Ξυστέ το πλεονάζον κερί. Τοποθετήστε το ύφασμα ανάμεσα σε δυο στυπόχαρτα ή σε απορροφητική πετσέτα κουζίνας. Σιδερώστε το λεκέ μέχρι να λιώσει το κερί.


ΚΟΛΛΕΣ

Ελέγξτε πρώτα την ετικέτα για τον τύπο του υφάσματος, οι απλές κόλλες αφαιρούνται με ασετόν. Προσοχή: Το ασετόν καταστρέφει τις υφάνσεις από ασετάτ καθώς και τις συνθετικές.

 

ΚΡΑΣΙ

Καλύψτε το λεκέ με αλάτι για 30 λεπτά. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι εμποτισμένο σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

 

ΛΑΔΙ / ΛΙΠΗ

Βρέξτε με λίγη βενζίνη, προσθέστε ταλκ, βουρτσίστε και πλύνετε κανονικά, αν δεν επιτρέπεται το πλύσιμο, ρίξτε ταλκ πάνω στο λεκέ και βουρτσίστε μόλις απορροφηθεί. Επαναλάβετε.

 

MAKE – UP

Βουρτσίστε πρώτα καλά. Τοποθετήστε πάνω στο λεκέ υγρό απορρυπαντικό, αφήστε να δράσει και πλύνετε κανονικά. Αν ο λεκές επιμένει βαλτέ για 5 λεπτά σε αραιό διάλυμα αμμωνίας (αναλογία αμμωνίας νερού 1:100). Μετά πλύνετε κανονικά.

 

ΜΟΥΧΛΑ

Πλύνετε στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία (βλ. ετικέτα ρούχου). Για τα λευκά βαμβακερά χρησιμοποιήστε διάλυμα χλωρίνης και για τα χρωματιστά με σταθερά χρώματα KlinexColor.

 

ΠΑΓΩΤΟ

Μουλιάστε σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού. Αν επιτρέπεται, πλύνετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αν όχι (μάλλινα, μεταξωτά) καθαρίστε με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε χλιαρό υδατικό διάλυμα βόρακα 1,5%.

 

ΡΕΤΣΙΝΙ  ΔΕΝΤΡΟΥ

Τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί επάνω στο λεκέ και προσθέστε βενζίνη ή ευκαλυπτέλαιο από την ανάποδη του υφάσματος. Πλύνετε κανονικά.

 

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Μουλιάστε για 1 ώρα μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης 1:1. Μετά πλύνετε κανονικά.

 

ΣΚΟΥΡΙΑ

Τρίψτε με μείγμα από χυμό λεμονιού και αλάτι. Αφήστε 1 ώρα. Πλύνετε με απορρυπαντικό. Αν χρειαστεί, δοκιμάστε με ειδικό προϊόν απομάκρυνσης λεκέδων σκουριάς που θα βρείτε σε SuperMarket.

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ξυστέ και μετά σκουπίστε με σφουγγάρι εμποτισμένο σε ζεστό νερό και σαπούνι. Αν ο λεκές επιμένει, ρίξτε λίγη σκόνη βόρακα πάνω στο λεκέ και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

 

ΣΤΥΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ / ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΣ

Τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί επάνω στο λεκέ. Τρίψτε από την ανάποδη με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε οινόπνευμα. Μετά τρίψτε το λεκέ με λίγο σαπούνι. Πλύνετε κανονικά.

 

ΤΣΙΚΛΑ

Βαλτέ το ρούχο σε σακούλα και τοποθετήστε το για 1 ώρα στην κατάψυξη. Σπαστέ και ξεκολλήστε την τσίκλα. Αφαιρέστε τυχόν ίχνη με βενζίνη. Πλύνετε με απορρυπαντικό.

 

ΦΡΟΥΤΑ

Ξεπλύνετε αμέσως με κρύο νερό. Πλύνετε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές είναι παλιός, μαλακώστε με διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού 1:1. Μετά πλύνετε κανονικά.

 

ΓΡΑΣΙΔΙ

Τρίψτε αμέσως με οινόπνευμα. Αν ο λεκές είναι παλιός μουλιάστε σε διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού σε αναλογία 1:1. Μετά πλύνετε κανονικά.

 

    Τα υλικά που σας προτείνουμε θα τα βρείτε στα φαρμακεία, να έχετε ιδιαίτερη προσοχή με τα υλικά που είναι εύφλεκτα